Islanti ja Covid-19 vuonna 2020

To 30.7.2020 kohti Islantia, päämääränä Husavik, saaren pohjoispuolella

Lento Oslon kautta Reykjavikiin lähti vasta puolilta päivin, joten aamulla ei tarvinnut herätä kerrankin aikaisin.

Lentokentällä oli todella hiljaista, muutama ihminen siellä täällä. Lentokoneeseen mennessä piti jo käyttää maskia ja olipa matka tuskallinen, huono hengittä sen läpi ja maskin remmit sattui korviin.

Myös Oslon kentällä, jossa vaihto, oli vähän ihmisiä, kyllä lentokentät vielä odottavat asiakkaita, myös kenttien kaupat olivat kiinni.

Reykjavikiin saavuttuamme, otimme lentokenttähotellista varatun huoneemme ja lähdimme lähes samantein ajelemaan kohti läheistä majakkaa ja samalla Jukka harjoitteli vuokra-auton säädöt.

Vettä tihutti ja väsymys painoi, päätimme suunnata hotellille syömään. Ruoka oli hyvää.

Pe 31.7.2020 kohti Husavikia

Kylmä, tuuli ja vettä satoi koko matkan. Pysähdyimme kahville ja pullalle ja jossain ei missään syömään ja olipa hyvää ruokaa. Maisemat olivat vaihtelevat, oli paljon hevosia, lampaita, vuoria, putouksia, mutta pysähdykset olivat vähissä, koska vettä tuli eestä ja takaa viistosti ja suoraam kunnon tuulen kera.

Ajomatka 8,5 h pysähdyksineen ja saavutimme Husavikin. Pieni kylä satamineen ja aurinko alkoi paistamaan. Laukut pieneen hotelliimme ja kylälle setvimään retkiä, joita osa oli peruttu, koska korona ja liian vähän osanottajia, mutta saimme vaihdettua perutut toiselle järjestäjälle.

Retkiselvityksen jälkeen kauppaan, koska lauantain retki lähtee niin aikaisin, ettemme ehdi aamiaiselle. Jouduimme odottamaan omaa vuoroamme päästä kauppaan, koska sinne pääsi vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan, koska korona. Koko henkilökunta käytti maskia.

Kaupan jälkeen aikainen illallinen, vaatteiden vaihto ja lähtö illan valassafarille.

Olimme jo pukenut pelastautumispuvut  päälle, kun 2 poliisia tuli jututtamaan järjestäjää. Kävivät läpi, miten turvavälit, hygienia jne jne hoidettu, koska korona. Poliisit eivät käyttäneet maskia, mutta tuossa ribissä, veneessä kaikilla oli maskipakko. Saimme luvan lähteä.

Aurinko paistoi ja näimme valaita, lunneja ja delfiinejä, oli hyvin onnistunut iltareisssu. Reissun jälkeen vielä irish coffeet ulkona terassilla ja huomenna odottaa uusi retki 0830.

Hauskoja veikkoja ja niitä on paljon
Keli oli mitä parhain ja valo hieno

La1.8.2020 Husavik Islanti

Aamiainen sängyssä, mitä luksusta, no eilisen kauppareissun antimia, koska aamiainen ei vielä ollut tarjolla, kun meidän piti jo lähteä päivän seikkailuihin.

Aamu valkeni aurinkoisena ja veneeseen päästyämme alkoi satamaan, sade piiskasi kasvoja ihan kuin rakeina olisi tullut, pisteli oikein, ajattelin, että harva saa näissä maisemissa kuorinnan ja hieronnan ja vielä on tosi mukavaa.

Ensimmäiseksi taas lunni saarelle katsomaan tuhansia lunneja, jotka siellä vielä hetken aikaa harjoittelevat ennen matkansa jatkamista talvehtimaan. Ovat täällä 20 päivään elokuuta asti ja 21 päivä saari on tyhjä, lähtevät kaikki yhtenä yönä.

Matka jatkui delfiinien ja valaiden uiskentelua katsoen. Retken jälkeen lounastimme pienessä baarissa, joka oli avannut oltuaan koronan Vuoksi kiinni. Baarista sai crepejä eri täytteillä eli ensin suolaista j sitten makiaa jälkkäriksi. Kiipesimme vielä läheisen mäen päälle katsomaan, josko merellä näkyisi valaita, mutta ei näkynyt, joten päikkäriaika. Päikkäreiden jälkeen lyhyt kaupunkikävely, moni paikka on kiinni koronan vuoksi, aikainen illallinen, koska iltaretkemme lähtee klo 20.

Iltaretki tehtiin isommalla veneellä kuin mitä edelliset. Edellisten vene näkyy hyvin alemmassa kuvassa. Poliisien taas puhutettua henkilökuntaa pääsimme merelle. Näimme useita valaita ja yksi äityi leikkisäksi, pyörähti selälleen ja vilkutteli.

Valas pyörähti selälleen ja vilkutti molemmilla evillään

Sunnuntai 2.8.

Tänään päästiin hotellin aamiaiselle tai siis, miten sitä kutsuisi. Ensin oli vakava ohjeistus henkilökunnalta jokaiselle, käsien desinfioinnit, pitäkää 2 metrin turvaväli, itse voi ottaa kahvia, mehua ja muroja ja muut tuodaan pöytään. Muistakaa desinfioida kädet joka välissä. Otettiin sitten leipää ja juustoa tuotuna pöytään.

Ensimmäinen retki tänään klo 10 ja nähtiin kun valas hyppi vedessä, kuvia ei saatu, on niin nopea ja katseltiin matkan päästä, mutta hieno näkymä. Merenkäynti oli suht kova ja osa matkalaisista puhisi pussiin tai roikkui reunan yli, onneksi meille kummallekaan keli ei tuottanut vaikeuksia. Retken jälkeen Jukka kävi syömässä taas crepet, mulla painoi edellisen päivän crepe vielä, joten otin kaveriksi vain kahvin. Sitten päikkäreille.

Tämä valaiden pongailu ei ole mitään heikkokuntoisten hommaa, 6 h katsot veteen ja yrität nähdä liikettä tai vesisuihkun, mutta jokainen tunti on kyllä vaivan arvoinen.

Päikkäreiden jälkeen lähdettiin taas jonottamaan kauppaan. Päätettiin ostaa vähän parempaa aamuksi kuin mitä talo tarjoaa. Jonotettiin kiltisti vuoroamme kaupan edessä, jotta sisälle ei tule ruuhkaa. Täältä saa mutten Suomalaista vehnäkorppua kaupasta ja ravintolasta kahvin kanssa Fazerin Fazermintin. Kaupan jälkeen olikin taas aika laittaa kaikki kynnelle kykenevät vaatteet päälle ja suunnata satamaan, iltaretken aika.

Jono ruokakauppaan, koska corona.

Iltaretki oli jälleen antoisa, keli oli vieläkin keinuva, mutta meitä ei haitannut. Lunnit lentelivät edelleen saaren lähettyvillä, nyt nähtiin siellä muutama lammaskin, mietittiin miten ne sinne saa nostettua, kun on joka puolelta todellä jyrkkä, mutta siellä olivat. Muutama delfiini ja taas valas, joka halusi näyttää meille hyppytaitojansa.

Parikymmentä(??) tonnia lihaa ilmassa

Maihin saaavuttua totesimme, että kaikki paikat on jo kiinni, joten hotellille. Hotellimme yhteydessä on Islannin suosituin baari, joku dingeli tongeli, mikä lie, Islannin euroviisuvoiton mukaan nimetty, väkeä pukkaa kuulemma koko maasta, muutama ihminen on siinä nähty istuskelevan, mutta ehkä ei ole sesonki. Poikettiin kuitenkin kysymään, saataisko siitä yömyssyt ja viedä ne huoneeseen, onnistui, vaikka baarimikko oli varmaankin aloittanut jo ekojen asiakkaiden kanssa alkuillasta, sen verran joutui sivuaskeleita ottamaan.

Ma 3.8.20

Aamulla taas aamupalalle, pese kädet, syö, pese kädet, pidä 2 m turvaväli, kehen? Ei siellä ollut muita kuin me. Jatkettiin sitten vielä huoneessa aamiaista eilisen kauppareissun antimilla.

Aamupalan jälkeen auton nokka kohti maantietä, tarkoituksena löytää lähinähtävyydet. Maanteillä on helppo pitää tuota etäisyyttä muihin, missään ei ole ketään.

Tyhjätie edessä takana

Ensimmäiseksi saavuimme upealle vesiputoukselle, ihmettelyt, kuvat ja siinä oli myös kahvila niin pääsimme aamupäiväkahville ja mitä, siellä oli perhe, joka puhui Suomea.

Godafoss

Putouksen jälkeen ajoimme luolalle, jossa sisällä kylpylämmin vesi, (ollut ilmeisesti kylpyläkäytössä n 1100 vuotta tms sitten, nyt oli kiellettyä pulahtaa) ihan kiva nähtävyys sekin, mutta olipa parkkipaikalla hyttysiä, niitä riitti.

Tuolta ajelimme toiselle putoukselle, mutta matkan varrella oli parkkipaikka, jossa oli paljon autoja, eikä mitään kylttiä, no olihan meidän pakko käydä katsomassa, miksi kaikki on pysähtyneet tuonne. Siellä oli rikkilammikoita tai mitä lie, jotka pulppusi kuin mini geysirit ja se rikin haju, se oli niin paha, että poistuimme nopeasti.

Matka jatkui seuraavalle putoukselle ja sieltä takaisin hotellille, jotta ehdimme vielä syömään, koko päivän autoajelu tuli tehtyä ja ihmisiä oli jonkun verran putouksilla, mutta ulkoilmassa välimatkaa on helppo pitää.